OPG CHARAMANGA

Adresa: Ulica Zrinjskih i Frankopana 132,  20350 Metković
Tel: 091 787 9869
Email: charamanga.ljuti@gmail.com

O NAMA

Dolina Neretve je poznata po tradiciji sađenja ljutih paprika. Kada to kombiniramo s našom plodonosnom zemljom, nije ni čudo da ovdje rastu najbolje paprike. Na poljoprivrednom imanju OPG Charamanga tako sadimo četiri vrste ljudih paprika – super hot, jamaican super hot žutu papriku, habanero i kajen papriku. Dio se suši, dio fermentira i dio odmah kuhamo. 

Kada spojimo tradiciju Neretvanske doline sadnje i djetinjstvo u kojem pratiš babu po brdima dok ona skuplja začinske trave i o svakoj ima posebnu priču dobijemo jednog malog kuhara kojega nije strah eksperimentirati sa okusima i mirisima. Svaka priča koju je baba ispričala naučila me novim načinima primjene. To znanje sam kasnije prenio u kuhinju kao kuhar, a danas ga učim novim generacijama kao profesor kuharstva u srednjoj školi. 

Ideja za ljutim umacima se rodila kao pokušaj stvaranja dodatka za brudet, međutim narasla je u nešto puno više. Svaki umak je inspiriran mojim dragim kolegama kuharima s kojim sam dijelio kuhinju. Danas su ti kuhari šefovi kuhinje i na ovaj način im odajem počast – svaki umak nosi dio njihova karaktera. 

Ova domaća proizvodnja ljutih umaka spaja nespojivo i testira okuse i mirise, a na vama je samo da probate. 

-Mijo Ćelić